Andijvie

Varkenskotelet met andijvie in kaassaus en gestoomde aardappelen

4 personen – 30 à 60 minuten

Ingrediënten

voor de koteletjes:

4 Basse-Côtes (of varkenskoteletten)

peper

zout

1 klontje boter

250 ml kalfsjus

voor de andijvie in kaassaus

1 andijvie

peper

zout

muskaatnoot

3 el bloem

1 el boter

500 ml melk

150 g gemalen gruyère

 

voor de aardappelen:

800 g aardappelen (vastkokend)

1 klontje boter

½ bundel platte peterselie

snuifje zout

 

Bereiding

Snij het voetje van de andijvie zodat alle bladeren los komen. Vul de pompbak met koud water en spoel de andijvie goed. Zwier droog.

Leg de droge bladeren op elkaar en snij fijn.

Smelt een klontje boter. Doe er de andijvie bij en stoof aan. Voeg eventueel wat water toe.

Schil de aardappelen. Snij in blokjes. Stoom gaar.

Maak nu de saus. Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe. Roer tot een crumble. Bak droog tot het naar koekjes ruikt.

Haal van het vuur. Voeg een scheut melk toe en klop met een klopper alle klonters weg zijn. Zet terug op het vuur. Voeg meer melk toe. Blijf kloppen, breng aan de kook en voeg wat meer melk toe tot het dik genoeg is.

Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de kaas toe. Meng de kaassaus onder de gestoofde andijvie.

Kruid het vlees langs beide kanten met peper en zout.

Smelt een klontje boter in een pan op een hoog vuur. Bak het vlees mooi aan. Draai het om na een paar minuten en bak verder.

Blus de pan met kalfsjus. Haal van het vuur. Meng de gestoomde aardappelen met gehakte peterselie en eventueel wat boter. Kruid eventueel met wat zout.

Leg een stuk vlees op een bord. Voeg de andijvie en aardappelen toe. Werk af met saus.

 

Bron: VTM koken