Droge boon

Stamppot droge bonen

Ingrediënten

250 gram droge bonen

700 gram aardappelen

Speklapjes (ongezouten)

Peper

Vloeibare natriumarme boter

Melk

 

Bereidingswijze

De droge bonen in stukjes knippen en 12 uur in koud water laten wellen. Daarna de  bonen in kokend water op het vuur zetten zonder zout(!). Na plusminus 3½ uur zijn de bonen gaar. Ondertussen de aardappelen schillen en in stukken snijden. De aardappelen in 20 minuten gaar koken zonder hieraan zout toe te voegen.

Na ongeveer 2½ uur een of meerdere speklapjes (eventueel alleen voor de smaak) laten meekoken in de pan met bonen. 

Als de bonen en de aardappelen gaar zijn beide afgieten, samenvoegen, boter en peper toevoegen en vervolgens door elkaar stampen. Indien de stamppot hierna nog te stevig is melk toevoegen om het geheel smeuïger te krijgen.

Vervolgens kunt u serveren, naast de meegekookte spek, met eventueel in kleinere stukjes gesneden uitgebakken speklapjes. 

Bij het eten smaken bietjes op zuur er heerlijk bij (zelf klaargemaakt; niet de kant en klaar potten gebruiken, hierin zit teveel zout).

Eet smakelijk!

Bron: Remeijer.nl

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *