Postelein

Pladijs met geplette aardappelen en postelein

60 minuten

 

Ingrediënten

8 stukken pladijzen (filet, op het vel)

¼ bussel peterselie

¼ bussel dragon

¼ bussel bieslook

¼ bussel kervel

1 eetlepel (scherpe) mosterd

scheutje azijn

5 cl olijfolie

scheutje olijfolie

150 g zure room

200 g postelein

1 kg aardappel (vastkokend, bv. Ratte du Touquet)

2 sjalotten

peper

zout

peper

zout

boter

peper

zout

 

Bereiding

  1. Spoel de kleine aardappelen schoon en kook ze in de schil. Voeg een snuifje zout toe aan het water.
  2. Spoel de postelein voorzichtig in ruim water. Laat de bladgroente nadien uitlekken. Opmerking: Wie geen postelein vindt kan de bladgroente vervangen door bv. waterkers.
  3. Schil de gare aardappelen. Dat vraagt een beetje werk, maar door ze te koken in de schil win je aan smaak.
  4. Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
  5. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot op een matig vuur. Stoof daarin de stukjes sjalot tot ze glazig zijn. Roer regelmatig.
  6. Snij de geschilde aardappelen in brede schijfjes en doe ze in de pot met sjalot.
  7. Druk de aardappelstamper enkele keren in de pot. Overdrijf niet, zodat er nog stukjes aardappel in de bereiding zitten. Maak er geen puree van.
  8. Schep de zure room bij de geplette aardappelen en roer.
  9. Meng de postelein onder de warme geplette aardappelen en proef. De groente zal vanzelf een beetje garen.
  10. Kruid de aardappelbereiding met wat peper van de molen en een beetje zout.

De vinaigrette

5 cl olijfolie

scheutje azijn

1 eetlepel (scherpe) mosterd

¼ bussel kervel

¼ bussel bieslook

¼ bussel dragon

¼ bussel peterselie

peper

zout

  1. Neem een mengschaal en doe er een scheut natuurazijn in, en wat scherpe mosterd.
  2. Roer met een garde en schenk er rustig de olijfolie bij. Blijf roeren tot je een licht gebonden vinaigrette krijgt.
  3. Voeg een beetje peper en een snuifje zout toe.
  4. Spoel de verzameling tuinkruiden schoon: bieslook, dragon, peterselie en kervel. Snipper de kruiden zeer fijn.
  5. Meng kort voor het serveren de groene snippers door de vinaigrette. Bereid de vinaigrette niet te lang op voorhand, zodat de kruiden fris blijven.

De vis bakken

8 stukken pladijzen (filet, op het vel)

boter

peper

zout

  1. Smelt een flinke klont boter in een ruime braadpan, op een matig vuur.
  2. Kruid de visfilets met een beetje peper en zout.
  3. Bak de pladijsfilets eerst op de velkant. Draai ze na ongeveer drie minuten om. Bak de vis nog 2 minuten en serveer.

Serveren

Serveer op het bord van elke hongerige medemens een schep geplette aardappelen met postelein en leg er een portie gebakken pladijs bovenop. Lepel er wat van de vinaigrette met tuinkruiden bij.

 

Bron: Dagelijkse kost

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *