Winterprei
Smeuïge risotto met winterprei en gesmolten geitenkaas uit Amigo’s
Ingrediënten voor 4 personen – 15à30 minuten – vegetarisch – bron: VTM koken
Voor de risotto
750 ml groentebouillon
2 sjalotten
1 teentje knoflook
¼ stengel bleekselderij
enkele takjes citroentijm
1 eetlepel olijfolie
300 g risottorijst (bijvoorbeeld arborio of carnaroli)
100 ml witte wijn
2 stengels prei
150 g weidechampignons
200 g butternut-pompoenvlees
hoeveboter
1 een handvol jonge spinazie
50 g Parmezaanse kaas
voor de afwerking
100 g verse, zachte, ambachtelijke geitenkaas
enkele blaadjes waterkers
Bereiding
- Risotto:Verwarm de groentebouillon.
- Pel de sjalotten en de knoflook en snipper ze fijn.
- Snijd de selderij fijn. Pluk de blaadjes van de takjes tijm.
- Stoof de sjalotten en de bleekselderij even aan in de olijfolie in een kookpot op een zacht vuur.
- Voeg de knoflook en de citroentijm toe en laat even stoven.
- Voeg de rijst toe en laat even stoven.
- Blus met de witte wijn en laat deze bijna volledig verdampen.
- Voeg een pollepel warme bouillon toe en roer met een houten lepel tot alles opgenomen is. Ga zo verder tot de rijst gaar is.
- Snijd de prei, champignons en de pompoen fijn.
- Stoof ze apart aan in boter tot ze gaar zijn.
- Voeg de gestoofde groenten en de spinazie toe en laat even doorwarmen tot de spinazie geslonken is.
- Rasp de Parmezaanse kaas over de risotto en voeg nog een klontje boter toe. Roer goed om.
- Verdeel de risotto over de borden.
- Verkruimel de geitenkaas over de risotto.
- Werk af met de waterkers.