Educatie

De Stadsboerderij van Turnhout is een boeiende, nieuwe excursieplaats voor scholengroepen. Verschillende partners hebben een vaste stek in de Stadsboerderij. Zo is er een demoplaats van de Turnhoutse compostmeesters en heeft de lokale imkervereniging, De Rosse Bie, er een bijenhal in beheer waar je het volledige verhaal kan volgen van nectar tot honing.
Naast het erf van de boerderij ligt een zeer grote moestuin waar leden wekelijks zelf een assortiment bloemen, kruiden en groenten komen oogsten. In de tuin worden rondleidingen gegeven over permacultuur, biologische landbouw en vergeten groenten. Een bezoek kan voor een halve of hele dag worden ingepland.
Een bezoek kan volgende onderdelen inhouden:

 • Gebruik van één van onze educatieve koffers
 • Bezoek aan de bijenhal met uitleg door de imkers van De Rosse Bie
 • Bezoek aan de composthal met uitleg door de Turnhoutse compostmeesters
 • Bezoek aan de zelfoogsttuin met uitleg door de stadsboer over Permacultuur.


RONDLEIDINGEN

 • Bijenhal met uitleg door de imkers van De Rosse Bie
  In de bijenhal wordt het verhaal gebracht over de bijen. De imker laat de kinderen proeven van verse honing en ze bezoeken met een bijenhoed ook de kasten in de bijenhal.
 • Composthal met uitleg door de Turnhoutse compostmeesters
  De compostmeesters geven uitleg hoe je groenafval best kan composteren en hoe dit terug kan worden ingezet in de tuin.
 • Bezoek aan de zelfoogsttuin
  Stadsboeren Guy en Jeroen staan steeds klaar en om woordje uitleg te geven over de zelfoogstuin die volgens de principes van Permacultuur worden onderhouden. Eerst krijg je een algemene uitleg en daarna mogen de kindjes de handen uit de mouwen steken in de tuin.

PRAKTISCHE INFO & PRIJZEN

 • Gebruik koffer door de leerkracht: € 7,5/dag
 • Uitleg van één van de koffers door de medewerkers van de Stadsboerderij: € 2,5/kind
 • Bijenhal: € 15 voor 60 min (max 15 kinderen)
 • Compostmeesters: Gratis
 • Zelfoogsttuin: € 50 voor 75 min (max 30 personen)
 • Gebruik keuken: Gratis, indien beschikbaar. De keuken moet altijd nets opgeruimd worden.

Indien er meer leerlingen aanwezig zijn, kunnen de rondleidingen ook aangevraagd worden maar moet de groep opgesplitst worden. Een koffer of rondleiding aanvragen kan via educatiestadsboerderij@detroef.be. Ook volwassenen kunnen uiteraard een begeleid bezoek brengen aan de Stadsboerderij.

Educatieve koffers

De koffers kunnen uitgeleend worden door de leerkracht, die de activiteit zelf kan voorbereiden of je kan beroep doen op één van de medewerkers van de Stadsboerderij Turnhout voor de kofferactiviteit te begeleiden.

Zybo, het schaap

Deze koffer neemt je mee op ontdekkingstocht op de boerderij.
Opdrachten: schaap en wol, kerselaar en bloesem, notelaar, de bij, bomen hebben wortels, verliefd zijn, familie schaap, bestuivers en bestuiving en blij zijn.

De groetenkoffer

Deze koffer is gevuld met dozen waar telkens een opdrachtfiche en de nodige materialen zijn voorzien. Opdrachten: wateronderzoek, nuttig of schadelijk in de moestuin, platenlabels, zaaien met paper potter, zaaizakjes maken, wat zie ik in de wolken, voedselkilometer-rad, ladder van Moerman, Art-Cimboldo, Groente-kwartet en label-kwartet en mindful eating.

De verkleedkoffer

Als leuke activiteit tussendoor is er op de Stadsboerderij een verkleedkoffer waarbij je terug in de tijd kan en de kleren van de boeren en boerinnen van begin vorige eeuw kan aanpassen.
Opdrachten: tableau vivants en fotograferen op basis van foto’s op de tijdsband, foto-verhaal maken en televisiejournaal naspelen.

Tijdsband

In de oude hoeve werd een tijdsband geplaats van de periode 1840 (bouw van de Stadsboerderij) tot heden, die als inspiratie kan dienen voor de schoolklasjes.